Extra info over het recept
- Bereiding : 15 min.
- Bereidingstijd : 30 min.
- Type gerecht : Een verrukkelijke maaltijd
- Aantal personen : 2
- Download recept
Ingrediënten
- 1 blikje IMPERIAL ansjovisfilets in olijfolie 50g
- 360 g bigoli-pasta (grote ruwe spaghetti) of grote spaghetti oof bucatini
- 3 middelgrote gele uien
- 1/2 glas droge witte wijn
- 150 g zelfgemaakte paneermeel (optioneel)
- geraspte pecorino (optioneel)
- extra vierge olijfolie
- zout en peper
Bereiding
- Bereid de saus voor. Schil en hak de uien fijn. Open het blik ansjovisfilets reepjes en snijd ze in stukjes.
- Bak de uien in een grote pan met 6 tot 8 e.l. olie. Breng op smaak met zout en laat ze lichtbruin worden.
- Voeg de stukjes gesneden ansjovis toe en kook 5 minuten tot er een massa maar het mag niet plakken. Giet de wijn erbij en laat verdampen. Als het niet lukt giet dan een half glas water of hete groentebouillon toe. Kruid met peper en zout.
- Kook op een laag vuur gedurende 15 tot 20 minuten.
- Rooster het broodkruim in een droge pan op middelhoog vuur goudbruin.
- Verhit ondertussen water in een grote kookpot en voeg zout toe. Dompel de pasta erin (5 tot 10 minuten voordat de saus klaar is met koken) en kook gedurende de tijd die aangegeven is op de verpakking. Voeg (geleidelijk) een beetje pastakooksel toe aan de uiensaus, deze zal al ingedikt zijn. Pas zelf de dikte en de smaak aan, wetende dat het een dikke niet al te vloeibare saus is.
- Giet de pasta af en meng het met de saus in de kookpot. Peper en serveer warm met een beetje olijfolie. Bestrooi vervolgens met de licht geroosterde broodkruim en geraspte pecorino.
“De saus blijft zoet door de uien, maar met een gejodeerde toets van de ansjovis die ook out met zich meebrengt. Zorg er dus voor dat u de saus niet te zout maakt, maar dat u de pasta goed zout. Je kan het gerecht verrijken door andere zoete accenten (typisch voor de streek) toe te voegen zoals rozijnen, kappertjes of pijnboompitten. Garneren kan ook met olijven.”